vrijdag 18 september 2015

Restaurant De Jong (Rotterdam - NL)

De Jong heeft geen traditionele menukaart en ze weten heel goed waarom. Elke dag opnieuw laten ze immers de verse producten die ze op de markt ontdekken het menu van de dag bepalen. 'Vers' en 'lokaal' zijn dan ook de sleutelwoorden van de eigenzinnige zaak. Voeg daar gerust ook nog 'avontuurlijk' aan toe. En die avontuurlijkheid vind je zowel in de sfeer als in de gerechten terug.

Gewurmd onder de grote stenen bogen die de treinsporen dragen, zit het restaurant verstopt. In de open keuken heerst geconcentreerde bedrijvigheid, en in de eetplek een gezellig rumoer.

We klinken met bubbels op die vrolijke anarchie waarbij we al meteen een geniaal hapje krijgen: kroepoek met sjalot en gerookte mayonaise. Een kaart is er dus niet maar we kunnen wel kiezen of we voor de vegetarische formule gaan of een versie met vlees en vis willen. Beide kanten kiezen een andere formule.

De ene kant is bijzonder opgetogen over de heerlijke rauwe tonijn met de gerookte aubergine, de jeneverbessen en de sesam mayonaise. Echt top. De andere kant is even enthousiast over de avontuurlijke creatie van bloemkool met ei. Het is duidelijk dat er toptalent in de keuken aan het werk is.

Het tussengerechtje is voor beide kanten hetzelfde: een huisgemaakte ravioli is herfstig gevuld met eekhoorntjesbrood en baadt in een fijne schuim van de paddenstoelen.

De simmenthaler met de gepickelde wortel en zwarte linzen doet ons mijmeren over Cody waar dit heerlijke accompagnement ons aan herinnert. Aan de overkant een groene variatie van bonen in tomatensaus. Dat klinkt veel ordinairder dan dat het smaakt. De groene tomaten en vooral de courgette geven het prima gerechtje een fijn en subtiel smaakje mee.

Een lekkere fles Barahonda vergezelde vanavond het feestmaal.

We krijgen de allerlaatste aardbeien uit Frankrijk om af te sluiten. En dat doen ze op schitterende wijze.

www.restaurantdejong.nl

Onze score: this is heaven
Bediening: sympathiek
Omgeving: jong
Prijs: medium


Geen opmerkingen:

Een reactie posten