zondag 24 augustus 2014

Horvath (Berlijn - DE)

Het is moeilijk om een favoriete hoofdstad te kiezen, maar Berlijn maakt bijzonder veel kans met haar vele troeven. Het culinaire aanbod speelt daarbij natuurlijk (zeker bij ons) een zeer belangrijke rol. Deze plek bijvoorbeeld zal een erg fijne ontdekking blijken. Dat voelen we al meteen bij het binnenkomen. De sfeer zit prima, de kaart blijkt veelbelovend, en we voelen ons in opperbeste stemming. De sfeer doet ons aan de flemish foodies denken: het interieur is sober en ruw maar tegelijk elegant en stijlvol. We zitten aan een strak gezette houten tafel en kunnen binnengluren in de keuken waar de zin voor detail en afwerking meteen opvalt.

Kiezen is moeilijk, dus laten we ons verrassen door een zesgangenmenu. Dat één iemand het zonder vlees, en bij voorkeur ook zonder vis wil, is geen enkel probleem. Bij de sprankelende glaasjes Oostenrijkse roséwijn krijgen we twee hapjes: eentje op basis van aardappel en een ander op basis van appel. Er wordt ook wat brood geserveerd waar bloedworst in werd verwerkt.

Op het eerste 'echte' gerechtje is het even wachten, maar het verlangen wordt beloond met een uitstekende opener: andijvie, pastinaak en peterselie werden op een onbeschrijfelijke wijze bereid. We drinken daar een glaasje Oostenrijkse sauvignon blanc van de wijnfamilie Skoff bij. Een tweede ronde met radijs, forel en witte kool volgt al wat sneller en is even verbijsterend lekker. Hierbij schenkt de sommelier een Neumeister grauburgunder.

Het vertrouwen dat de zaak bij ons uitstraalde, wordt bevestigd. Al lijkt niet iedereen even opgetogen bij de eenvoud van de kaart. Naast ons is het gezelschap opgestapt nadat ze de kaart met heel wat fronsen bestudeerd hadden. Zonde! Ze weten niet wat ze missen. Het volgende gerecht bijvoorbeeld: een smaakvolle creatie op basis van makreel en appelbloesem. Het oogt eenvoudig maar smaakt complex (en wordt aangevuld met een riesling, Bamberger).

Een fris tussengerechtje verbaast nog meer. We proeven zoete peergelei in contrast met bittere toetsen van kefir. Er wordt een glaasje kefircocktaillimonade bij geschonken, een uitvinding van het huis. Gedurfd en origineel tegelijk. Even twijfelen we of dit een tussengerechtje is, of het dessert. Met de speciale gangen en bereidingen (en glazen wijn) zijn we de tel immers kwijt.

Maar dan komen nieuwe grote glazen op tafel die even later gevuld worden met een cuvée gaudenz van de familie Knipser. En er volgen zowaar nog twee gangen: eentje met erwtjes en oesterzwam (en varkenssalami) en een ander met cantharellen en goulash waarbij perfecte vegetarische alternatieven verzonnen werden.

Bij het fruitige dessert genieten we van een glaasje zoete wijn, een auslese van Kraucher.

Op het einde komt de kok nog even langs. We feliciteren hem met zijn uitdagende kookkunsten en zijn bijzonder dankbaar voor de vegetarische creaties. Een bescheiden topchef: hij neemt de eer niet op zich, maar looft zijn team.

(Toevoeging na datum van bezoek: eind 2015 vernemen we dat deze zaak een tweede ster krijgt.)

www.restaurant-horvath.de

Onze score: this is heaven
Bediening: jong en aardig
Omgeving: eenvoud met stijl
Prijs: high


Geen opmerkingen:

Een reactie posten