vrijdag 29 augustus 2014

First Floor (Berlijn - DE)

Zes jaren geleden ondertussen waren we hier voor het eerst. Onze website www.vautlevoyage.be bestond toen nog niet om ons enthousiasme te kunnen delen. Maar dat grote gat zullen we nu eindelijk kunnen dichten. Want vanavond zal snel blijken dat First Floor nog steeds een absolute topper is.

Op de eerste verdieping van het moderne Hotel Palace zit First Floor verscholen. Het interieur is klassiek maar strak en je hebt er zicht op de ingang van de dierentuin. De obers zijn hoffelijk en er heerst een exclusief sfeertje.

We klinken op al dat leuks met rosé champagne (Bruno Paillard) en worden terwijl getrakteerd op heerlijke amuses. Er passeert onder meer gemarineerde rundstartaar met ui, gerookte vis met een groen kruidengoedje en gepickelde komkommer, canneloni met spruit, crème brûlée van foie gras met ijs van champagne en een cakeje met confituur. Een verbluffende start.

Bij het reserveren vergaten we mee te geven dat de ene kant geen vlees eet en liefst nog volledig vegetarisch. "Geen enkel probleem," klinkt het hoffelijk. De hele avond zal er een alternatief gepresenteerd worden, vaak volledig vegetarisch. En dat is al meteen raak bij de eerste ronde: frisse komkommer uiteenlopend verwerkt met een heerlijke vinaigrette. De andere kant geniet van de grote carabinero garnaal met linzen. Van wat er daarna nog zal passeren onthouden we vooral de eend met aubergine en sesam, een ronde met kaviaar, de gegrilde koolvis met toetsen dille en komkommer (die we herkennen van de vegetarische start aan de overkant), en het verrukkelijke Wagyuvlees op het eind.

We worden ook fan van de flamboyante sommelier Marcel Saavedra die ons steeds met veel enthousiasme over de wijn komt vertellen. Ons schoolduits laat het soms afweten en zo hebben we pas na drie rondes door dat hij ons steeds vraagt om bij de uitleg terwijl aandachtig te ruiken en zo de elementen uit zijn vertellement te herkennen in het glas. Bijvoorbeeld de bijna rosékleur, de appels en peren en zelfs de briochesmaken van de grauburgunder. We geloven en proeven alles wat hij zegt.

Na het zoete dessert volgt nog kaas, al hadden die rondes beter andersom geweest. Toch wordt nog meer dan tevreden afgesloten met Yamazaki (die hij beneden halen moest in de hotelbar) en een vijftien jaar oude calvados (Chateau du Breuil).

First Floor: nergens zit je zo hoog aan het firmament op een eerste verdieping.

www.firstfloor.palace.de

Onze score: this is heaven
Bediening: hoffelijk
Omgeving: stijlvol klassiek
Prijs: high


Geen opmerkingen:

Een reactie posten