zaterdag 3 mei 2014

Souvenir (Ieper)

“Le bonheur n'est pas une expérience, c'est un souvenir.” Dat zullen we lezen op het menukaartje straks aan tafel. Na wat opzoekwerk blijkt het een (in het Frans vertaalde) quote van de Amerikaanse pianist en acteur Oscar Levant. We twijfelen of het klopt: de ervaring zelf vinden wij een pak intenser én leuker dan de herinnering die slechts een echo van het moment kan zijn. Ook deze blog bijvoorbeeld is slechts een verzameling herinneringen die we in sommige gevallen maar wat graag zouden inruilen voor een retourticketje met de teletijdmachine.

Maar we snappen het plaatje wel: souvenirs zijn er om te koesteren. Ook deze avond zal een fijne herinnering worden en wordt prettig ingezet in de zithoek met een glaasje ‘Le petit Beaufort’, een Franse schuimwijn uit regionen nabij de champagnestreek met een licht amberkleurtje en een verrassende en avontuurlijke geuzesmaak. De amuses verraden al meteen de liefde voor pure en eerlijke smaken en ingrediënten. We krijgen een hapje met bloemkool, boekweit en citrus, en een bordje met schorseneer, noot en gesmolten kaas.

Eenmaal aan tafel ontdekken we op de averechts gevouwen menukaart wat er de volgende vijf rondes komen zal. We hadden vooraf verwittigd dat de ene kant een vegetarisch parcours wilde volgen. Dat werd alvast niet vergeten. “Geen idee wat de kok zal doen, maar hij verzint wel wat,” duidt de gastvrouw. Dat schept verwachtingen. Aangepaste wijnen zijn er niet. De gastvrouw helpt ons kiezen en verrast ons met de avontuurlijke Charmeresse Affranchiste.

Er wordt gestart met groene asperge, yoghurt, zonnebloempitten en komkommer. De aanpak is minimalistisch maar de smaken werden uitgepuurd en de som van de delen zorgt voor magie.

Zilte smaken daarna bij de leng en de in zeewier gemarineerde gele en groene courgette. Aan de overkant geen leng maar een zacht stuk courgette met een ietwat oosterse toets.

Opnieuw ogenschijnlijk minimalisme daarna met de radijs en de duinasperge die worden aangevuld met geitenkaas en mosterdbloem. Ook hier laat de chef de eenvoud en de eerlijke en pure smaken voor zich spreken. En dat werkt, al kunnen we ons inbeelden dat die uitgepuurde eenvoud voor sommigen niet evident is. Wij vinden het in elk geval top.

Het stukje hoevekip dat volgt is perfect gegaard en vol van smaak. De jus die we erbij krijgen is ook prima en heeft een frisse toets die perfect past bij de sesamzaadjes. Het accompagnement van gelakte wortel en aardpeerscheuten is ook heerlijk. Gelukkig maar, moeten we stellen, want geen kip of jus voor de vegetariër maar gewoon meer wortelen en scheuten. Kon de kok dus niets verzinnen, vragen we ons af. Maar we treuren niet: het smaakt immers prima.

Er wordt zoet afgesloten met rabarber en citroen, toetsen laurier, crumble en heerlijk schuim van witte chocolade. Bij de koffie en thee krijgen we nog een citroenpraline. Een souvenir rijker, keren we daarna naar huis.

www.souvenir-restaurant.be

Onze score: check this out
Bediening: sympathiek
Omgeving: stijlvol minimalistisch
Prijs: medium


Geen opmerkingen:

Een reactie posten