vrijdag 18 april 2014

De Vitrine (Gent)

De zussen gaan één keer per jaar samen op stap. De dag wordt dan begonnen en/of besloten met een etentje. Het uitje brengt ons dit jaar naar Gent en naar De Vitrine. Ondertussen al een tijdje geleden bezochten we enkele keren In De Wulf van Flemish foodie Kobe Desramaults. We moeten er dringend nog's heen. Maar vandaag zijn we dus in zijn side-kick, De Vitrine. Gent is duidelijk de thuisstad van de Foodies (waar ook Jason Blanckaert met J.E.F en Olly Ceulenaere met Publiek een stek hebben).

We drinken ons aperitief aan de bar. De ene kant kiest een zoet glaasje Heisenberg Gewurztraminer, en de andere kant gaat voor een gin tonic (FG23). Dat één van ons beide geen vlees eet, hebben ze goed onthouden want waar de ene kant krokantjes van varken met kruidenmayonaise en bloemetjes krijgt, wordt voor de andere kant een krokantje van rode biet aangebracht. Een tweede amuse bestaat uit Sint-Jakobsnootje met rabarber en mierikswortel.

We bestellen Italiaanse witte wijntjes, een Dettori (Sardinië) en een alternatief smakende Trinchero (Piemonte). Deze laatste is ongefilterd, neigt al wat naar de smaak van geuzenbier en toont sporen van sinaasappelschillen.

Meermaals werd ons gewaarschuwd dat het nogal snel gaat, maar daar merken we deze avond niets van. Meerdere gangen volgen elkaar in een aangenaam tempo op, en elke gang spreekt tot de verbeelding. We krijgen achtereenvolgens scheermesjes met wat jonge komkommer en zuring (heerlijk), aardappelsliertjes met gezouten makreel en look (de gang die ons het meest in vervoering brengt), paddenstoelen met een bos lentekruiden (dachten we daarnet dat we in vervoering waren, dan zijn we nu in hogere sferen), holsteinrund op groene haver (voor de andere kant is rund vervangen door een lekker eitje), een geitenkaasje met pastinaak (het optionele extra gerechtje en uiteindelijk eerder overbodig), en ten slotte duindoornijs met yoghurt, nougat en caramel (mogen we dit aub elke dag voorgeschoteld krijgen).

We worden verzocht de koffie in de bar te nemen omdat ze wat overboekt zijn. Iets wat we eigenlijk helemaal niet zo erg vinden, maar waar we niettemin extra cakejes voor krijgen bij onze ijzerkruid- en muntthee.

Opnieuw een plekje waar we aan verkocht zijn. Wat kan het leven toch heerlijk zijn.

www.de-vitrine.be

Onze score: this is heaven
Bediening: sympathiek
Omgeving: heringerichte slagerij in de red light district
Prijs: medium


Geen opmerkingen:

Een reactie posten