zondag 16 maart 2014

Cuines 33 (Knokke-Heist)

Onze notities van het vorige bezoek, niet eens zo lang geleden, zijn helaas verloren gegaan. We herinneren ons een sublieme cocktail, en daarna (mits enige overdrijving) niets meer. Of toch bijna. Want de perfectie bleef nog zo lang nazinderen, zodat we hier zo snel mogelijk terug wilden komen. Vandaag is dat gelukt. We zijn er om te klinken op een aantal fijne dingen en zullen er ook deze keer een subliem parcours afleggen. We zijn dan ook wat blij dat we onze ervaringen dit keer wel kunnen delen op deze blog.

Het kleurrijke salon bij de mooie bar zit al vol en dus nemen we meteen plaats aan tafel. Dat is niet zo erg want eigenlijk is het overal leuk zitten in deze bijzonder stijlvolle stek. We herinneren ons van de vorige keren de originele aperitiefkaart waar we dit keer de cava met wodka, granaatappel en veenbes uit pikken die in een prachtig retroglas wordt geserveerd. De andere kant kiest de cava met het schuim van basilicum: heerlijk lentefris. We krijgen twee amuses waarvan we ons het cakeje van zwarte olijf ook van de vorige keer herinneren.

We kiezen het tapas menu Sabor dat ons aan de hand van zes gangen doorheen tal van smaken zal leiden. Helaas - laat dat het enige minpunt zijn van Cuines 33 - bestaat er geen formule met aangepaste wijnen. We laten ons graag verrassen en zijn vooral ook graag op ons gemak. Maar goed, we kiezen een Portugese witte wijn uit de uitgebreide kaart, Encontro 1, en die smaakt werkelijk subliem.

Er wordt heerlijk gestart met perfecte Gravad lax met duindoornbes, yoghurt, dille en wat roggebrood. Al bij de start wordt het meteen ondubbelzinnig duidelijk: hier staan meesters achter het fornuis.

De tweede ronde wordt opgesplitst in een ‘koud’ bordje waar de scheermesjes baden in een accompagnement van anijs, venkel en ceviche. We zullen er later met blijvend heimwee aan terugdenken. Het ‘warm’ bordje geeft de scheermesjes een zuiders pallet mee met ratatouille en escabèche. Heerlijk.

De derde ‘tapa’ brengt ons het toch ietwat verfoeilijke ingrediënt ganzenlever al moeten we eerlijk zijn over de perfecte en erg verfijnde bereiding met de macademianoot, kweepeer en koffie. Voor de niet-vleeseters komen er garnaaltjes met tomaat en een lekker geconcentreerde jus.

De iberico daarna is heerlijk gegrild en wordt in absolute perfectie aangevuld met aubergine, varkenswang en miso. Aan de andere kant komt roodbaars met truffel, romanesco en een jus van paling.

We laten ons verleiden om de eerste dessertronde te laten vergezellen door een Japanse dessertwijn die zowaar aan een oude madeirawijn doet denken. Die vergezelt perfect de cocossmaken met de amandelmelk en yuzu. Daarna komt bij een muskaatwijn uit Burgenland (Auslese 2012) de pistache met de thee, limoen en basilicum. Een gedurfd en avontuurlijk smakenpakket. Ook bij de ‘zoetigheden’ die de koffie en thee vergezellen, merken we dezelfde zin voor avontuur en wordt er geflirt met curry, gember en bietbier.

Een must go, en een absolute nieuwe persoonlijke favoriet!

www.cuines33.be

Onze score: this is heaven
Bediening: hoffelijk
Omgeving: sfeervol en strak design
Prijs: high


Geen opmerkingen:

Een reactie posten