donderdag 19 september 2013

Vrijmoed (Gent)

Je moet er vroeg bij zijn om een plaatsje te bemachtigen bij Vrijmoed. Dat de man in zijn vorig leven souschef was in het Hof van Cleve zal vast meespelen, fluistert het donkerbruin vermoeden ons in. In elk geval: hier zijn we dan. We krijgen een tafeltje toegewezen en voelen ons meteen in onze nopjes in het strakke en erg stijlvolle interieur van het ruime oude herenhuis.

We mogen klinken op een verjaardag en doen dat met een elegant gepresenteerde gin tonic en een kir. Of ze niet vergeten zijn dat de ene kant van de tafel geen vlees wenst te eten, willen we weten. Daar werd aan gedacht, luidt het.

De amuses zetten de toon. Er wordt gestart met toetsen komkommer, gelakte aubergine met sesam, een slaatje met paprika en feta, een quiche (zonder ham voor de ene kant) en een hapje met radijs en platte kaas. Prima.

Vijf gangen lang zal Michaël Vrijmoed ons verblijden met topgerechten. Dat hij vastberaden zijn eigen plaatsje bovenaan het firmament wil opeisen, zal hij tijdens elke ronde opnieuw bevestigen. De gerechtjes zullen mooi en elegant zijn, perfect uitgekiend van smaak.

Als eerste gerechtje krijgen we schelvis met toetsen limoen en dashi waar we dol op zijn. Roter Veltliner uit Oostenrijk vult het gerechtje aan en doet ons, fris en aromatisch, zowaar een beetje aan gewurztraminer denken.

De sardine van op de plancha in een badje van tomaat wordt heerlijk aangevuld met courgette en ras al hanout die het gerecht een avontuurlijke zuiderse toets geven. Je moet weten dat als wij dat thuis proberen, de sardine steevast een vreemd prakje wordt. We zijn ook bijzonder enthousiast over de Servische wijn (onder Frans beheer) die op basis van vier verschillende druiven en zijn houtlagering scoort.

De ‘quite okay’ pladijs krijgt gezelschap van garnalen, paksoi en verveine. Een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc (Lammershoeck) vult aan.

Het kalfsvlees als hoofdgerecht is heerlijk met de spinazie en de burratakaas. We krijgen er een Figueras uit Lissabon bij. Aan de andere kant vis met groene risotto, waar een heerlijke Viognier bij wordt geschonken.

We sluiten af met een elegant kaasplankje en drinken daar Barbeito madeira uit 1996 bij. Een prima afsluiter van een heerlijke avond. De (jonge)man zelf komt nog bij elke tafel langs om een praatje te maken. Dat vinden we sympathiek.

Bij de thee en de koffie krijgen we nog zalige zoetigheden.

vrijmoed.be

Onze score: this is heaven
Bediening: hoffelijk
Omgeving: stijlvol
Prijs: high


Geen opmerkingen:

Een reactie posten