vrijdag 10 mei 2013

Restaurant Château St. Gerlach (Valkenburg - NL)

We hebben iets te vieren en zijn daarom naar het Limburg van onze noorderburen getrokken om er in Château St. Gerlach van rust en comfort te genieten. Het hotel is familie van het Winselerhof waar we eerder dit jaar erg tevreden mochten zijn. De weergoden zijn ons goed gezind want de zon schijnt waardoor de pracht van de omgeving nog wat extra wordt geaccentueerd.

We zijn dan ook bijzonder in onze nopjes als we naar het gastronomisch restaurant trekken in het kasteelgebouw. Omdat de zon er nog is, aperitieven we op het terras. Met zicht op het landgoed klinken we met een glas champagne (Ruinart) en een kir royal. Er komt een eerste amuse met ei, tomaat, knolselder en truffel.

Wanneer we ons binnen installeren in het restaurant komt er nog een amuse met ei, kruidengelei en gegrilde asperges. Het kader is bijzonder klassiek. Net alsof we in het verleden zijn gestapt. Oude boeken in de kast, barokke prularia aan de muur. Sierlijk stoffen behang ook. De sfeer zit goed en het restaurant is aardig gevuld.

De Italiaanse witte wijn (Mutti Dino - Piëmonte) die we bestelden, blijkt niet gekoeld maar wordt via een 'speciale methode' toch snel fris gezet, geeft de aardige sommelier ons mee. We vermoeden de diepvriezer. In afwachting krijgen we een extra amuse: een heerlijke 'crème brulée'-bereiding met Limburgse kaas en krokante appel uit de boomgaard.

Er wordt gestart met gemarineerde zeebaars met de verschillende bereidingen van komkommer en de krokante pijlstaartinktvis. Vooral de inktvis overtuigt, terwijl de zeebaars en de komkommer te voorzichtig uit de hoek komen. Goeie ideeën wel: een marshmallow van komkommer bijvoorbeeld is plezant.

De gegrilde tongfilets met gelakte kreeft doen het daarna beter. We zijn dol op dat gekarameliseerde smaakje van de vis. Ook de licht gefrituurde kreeft smaakt lekker zoet. De couscous met kerrie en geparfumeerde jus van langoustines werken het gerecht perfect af. Aan de andere kant komt er gemarineerde St. Jakobsmosselen met Anna-kaviaar, aangevuld met wat kreeft gegaard in kreeftenolie. De kaviaar is niet zo denderend, maar dat bederft de fun niet.

We passen voor dessert maar sluiten af met Calvados en Baileys.

www.chateauhotels.nl

Onze score: check this out
Bediening: hoffelijk
Omgeving: klassiek
Prijs: high


Geen opmerkingen:

Een reactie posten