woensdag 20 maart 2013

Zeno (Brugge)

In een vorig leven, pakweg tien jaar geleden, waren we fan van ‘Red’ die op deze plek was gehuisvest en beloftevol uit de hoek wist te komen. Dat liedje mocht evenwel niet lang duren. De Red verhuisde naar De Snippe waar het zich verslikte in het prille succes. Na de Red begon Zeno er een nieuw verhaal. En hoewel we in de ‘boekjes’ veel goeie dingen lazen, zou het tot vanavond duren om er eens heen te gaan.

Aanleiding zijn de Restodays waarbij een aantal restaurants voor een bepaalde periode een speciale menuformule aanbieden. Meestal aan een voordeliger tarief ook, al leren we na de reservering dat Zeno eigenlijk niets heeft weggeknabbeld van de normale prijs. Is het een beetje dubieus om dan toch mee te doen aan Restodays, vragen we ons af.

Maar goed, het onthaal is hartelijk en professioneel. Waren we aanvankelijk een beetje sceptisch (de reservering verliep ietwat stroef) dan wordt dat van bij de start al meteen rechtgezet. Bovendien nemen ze het feit dat de ene kant geen vlees eet ter harte: ook de hapjes zijn aan die kant van de tafel aangepast. Terwijl we klinken met proscecco zien we een amuse passeren op basis van kaas en bier, een combinatie van knolselder en merg (en geitenkaas voor de andere kant), pastei en mosterd (versus een fantastische creatie van rode biet), en ten slotte gepofte eend met aardappel (versus gepekelde gele wortel met puree). Een meer dan prima start.

Op tafel vinden we ook nog wat brood op basis van Brugse Zot, gezouten hoeveboter, smout en Portugese olijfolie Monsaras.

De ene kant is BOB en past voor de aangepaste wijnen bij het menu. De andere kant krijgt als eerste wijn een glas wit uit Zuid-Afrika, Graham, 2011, van Chardonnay en Viognier.

Er wordt alvast betoverend gestart met de Sint-Jacobsnoot die heerlijk wordt aangevuld met kokkels, zeekoolspruit, velouté van zonnewortel en een jus. Mooi en elegant gepresenteerd, en heerlijk uitgebalanceerd van smaak. Ook de wijn is top. Jammer dus dat het glas niet een keer wordt bijgevuld.

De parelhoen daarna is ook lekker al had die absoluut niet langer op het fornuis gemogen. De rode biet, gepekelde ui, fondantaardappeltjes en de jus van specerijen zorgen voor een prima accompagnement en duwen de totaalscore van het gerechtje stevig de hoogte in. We krijgen er een Merlot bij (Beaux Lieus, Pays Doc, Languedoc) die toch een keer wordt bijgevuld.

De op vel gebakken zeebaars met schuim van garnaaltjes, toefjes auberginekaviaar, fondantaardappeltjes, paddenstoelen en groene asperges aan de andere kant scoort. De verschillende smaken zijn mooi uitgekiend en perfect uitgebalanceerd.

Ook het lekkere dessert van kweepeer, witte chocolade en karnemelkijs overtuigt met verve, al hadden we bij de wijnformule hier toch wel nog een dessertwijntje verwacht. 17 euro voor de twee glazen en een half die we kregen, is belachelijk duur. De volgende keer zal de wijnkaart een beter idee zijn.

Bij de ijzerkruidthee krijgen we nog een mooi aanbod van eigen zoete creaties: drie pralines, oliebollen, makarons en zure latten. Een mooi slot van een heerlijke avond.

www.restaurantzeno.be

Onze score: check this out
Bediening: vriendelijk
Omgeving: strak met smaak
Prijs: medium


Geen opmerkingen:

Een reactie posten