woensdag 13 maart 2013

Allure (Rotterdam - NL)

We zijn op weg naar Rotterdam Zuid, het stadsdeel ten zuiden van de Nieuwe Maas. Een bijzonder deel van de stad, door heel wat bewoners tot 'boerenkant' misprezen. Wij zijn evenwel sterk onder de indruk van de architectuur en potentie van 't Zuid.

Allure is niet druk bezet deze avond. Het onthaal is bijzonder hartelijk en we merken onmiddellijk dat deze plek het wel in zich heeft.

We zijn met zes, en bijgevolg aangewezen op de menuformule. 'Vertel ons even wat jullie niet lusten', vraagt de sympathieke man. Behalve dat één persoon geen vlees eet, wordt niet veel verteld. We vinden het wel fijn om verrast te worden, en leggen het volle vertrouwen in handen van de kok.

We starten met wat rosé schuimwijn uit Luxemburg. De amuse erbij sluit mooi aan: een bavarois van vlierbessen met yuzu (citrusvrucht). Voorts ook wat Griekse olijfolie, rooskleurig zout uit de Himalaya en wat broodvarianten aan tafel.

Bij de niet-vleeseter wordt een Braziliaanse Rio Sol (Viognier - Chenin) ingeschonken die prima smaakt maar overtroffen wordt door de witte Rhonewijn die de vleeseters geserveerd krijgen. We zijn aangenaam verrast dat de hele tafel weliswaar het menu moet volgen, maar dat deze formule desalniettemin gepersonaliseerd wordt.

Allure neemt een gewaagde doch schitterende start met de blokjes pompoen, ijs van pompoen, tartaar van Sint-Jacobsnootjes met crumble van witte chocolade. Een uitdagende smakencombinatie. Ze weten waar ze mee bezig zijn. Ook de vleeseters zijn aangenaam verrast door hun eerste gerechtje.

De tweede wijn is een gewurztraminer uit het Noord-Spaanse wijnhuis El Ariño. 'Deze Gewurztraminer is frisser dan de Duitse versie en zal uitstekend passen bij de zilte en vettere smaken van straks', garandeert de sommelier.
Alweer moeten we de kok feliciteren met zijn creatieve bereiding van lauwe zalm, sesam, krokant gefrituurde mosseltjes, kerrie-ijs en wakame. De avond kan niet meer stuk.

Bij de skrei, spinazie en jus van kreeft krijgen we een heerlijke Chardonnay uit de Bourgogne. Ook de vleeseters zijn enthousiast over hun Piemonte uit Asti bij de eend.

Na deze heerlijke culinaire wandeling is er nog mogelijkheid tot zoete desserts en kaas. De ober komt met een lonkende kaaskar aanrollen, waar we zes kazen uit selecteren. Om het plaatje af te maken, krijgen we er nog een onovertroffen cream sherry bij.

We kunnen het plezier nog even rekken met een thee (Bouguet de Manon) en versnaperingen van het huis (een abrikozenmacaron, madeleintje en chocomousse met zout en olijfolie).

Er zijn heel wat redenen te verzinnen om Rotterdam nog eens een bezoekje te brengen, en Allure is één van de voornaamste in dat lijstje.

www.restaurant-allure.nl
twitter @allurerotterdam

Onze score: this is heaven
Bediening: hartelijk
Omgeving: stijlvol
Prijs: medium


Geen opmerkingen:

Een reactie posten