zaterdag 16 februari 2013

't Aards Paradijs (Nevele)

De vorige keer hadden wij onze vrienden meegenomen naar Schatteman. Vanavond nemen onze vrienden ons mee naar 't Aards Paradijs. Het paradijs op aarde: sommige mensen zijn er hun hele leven naar op zoek, maar na de juiste doch complexe wegbegeleiding van de GPS komen wij er na veel draaien en keren uiteindelijk toch toe.

We worden vriendelijk ontvangen en naar onze plaatsen geleid. De klassiek maar sfeervol ingerichte zaak is behoorlijk groot en in verschillende ruimtes verdeeld, maar zal toch zowat volledig volzet raken. De aanwezigen hebben in elk geval gelijk: we zullen snel ontdekken waarom.

We klinken met de huischampagne (Drappier) en het kruidige huisaperitief (cava met huisgemaakte likeur van citroengras, laurier en gekonfijte sinaas). Terwijl we uit de kaart onze menukeuze kiezen, geven we ook al mee dat iemand het groentemenu zal nemen. Dat wordt al meteen vertaald naar de hapjes die aan die kant van de tafel ook volledig vegetarisch zijn. Attent. De amuses zetten trouwens meteen de toon met verrukkelijke smaken. De alleseters krijgen makreel, een olijfcakeje, en een creatie met kip. De vegetariër krijgt naast hetzelfde olijfcakeje een aardpeersoepje en een toastje met avocado als alternatief. Een meer dan prima start.

De menu's kan je laten vergezellen door aangepaste wijnen. Daar kan je de 'gewone' selectie uit kiezen, de Franse chateauwijnen als tweede optie, of de 'lievelingswijnen' die de best mogelijke selectie zou moeten bieden. Met een sommelier in het gezelschap is de keuze voor de derde optie vrij snel gemaakt.

Er wordt gestart met een speciaaltje uit de keuken. Het is Valentijn en daarom sneden ze in de keuken 'zoentjes' uit rode biet. Die worden op onze handen geplaatst en moet we zo zien binnen te spelen. Leuk. De zoentjes kondigen de gerookte Oosterscheldepaling aan in een creatie van rode biet en passievruchten. Bij de vegetariër geen paling maar een verder uitgediepte dialoog tussen biet en passievrucht. Top. We drinken er een goeie Riesling bij.

Euforie aan tafel als er wordt genipt van Francis Ford Coppola's Chardonnay. We dronken die ooit al eens in de Nobu, maar zijn nu precies nog meer onder de indruk. Even verbluffend is de carpaccio van langoustine met het zinnenprikkelende accompagnement van licht bittere oca en toetsen pompoen en yacon. Geen langoustine voor de vegetariër maar een mooi uitgewerkt gerechtje met dezelfde groenten.

Er wordt daarna opnieuw hoog gescoord met de skrei die elegant werd aangevuld met monniksbaard. Dit doen we thuis niet na. Ook opvallend deze avond: de wijn schenken ze erg vrijgevig door. En wij doen even enthousiast mee. Wellicht daarom dat we eigenlijk zullen vergeten wat de vegetariër tijdens die ronde precies kreeg. Heerlijk in elk geval.

Omdat het groentemenu zes gangen telt, hadden de alleseters ook een zesgangenmenu gekozen opdat alles synchroon zou kunnen verlopen. Vandaar de verwarring aan tafel als de vegetariër plots als enige een soepje krijgt: een prima soepje overigens dat kruidig, aards en oosters aanvoelt. De verwarring groeit als daarna de vegetariër opnieuw als enige een (mini-)gerechtje krijgt: een heus experiment trouwens dat op avontuurlijke wijze chocolade met schorseneer combineert. Maar wat onze twijfel en ons gemopper betreft kunnen we je al meteen geruststellen: met de synchronisatie zat niets verkeerd, de vegetariër kreeg gewoon dat extra zijsprongetje erbij.

Euforie daarna als de Iberico Patanegra wordt gepresenteerd die we nog nooit zo verbluffend proefden: geschroeid aan de rand en nog rood vanbinnen. Boterraapje, peterseliewortel en spitskool vullen aan. De vegetariër krijgt een mooie creatie van dezelfde groenten. We drinken er Tempranillo bij. Top. This is heaven: met zo'n naam kan het eigenlijk niet anders.

Foie d’oie vinden we niet het meest sympathieke gerecht op aarde en al zeker niet in het paradijs, maar we moeten toegeven dat het in de creatie met pecannoten, peren en nougat heerlijk zoet smaakt. Hierbij krijgen we de dessertwijn die aangenaam zoet en warmgeel is.

En er is nog meer dessert. De combinatie van witte chocolade en pompelmoes is alvast verrukkelijk. De chocolade aan de andere kant met texturen van espelettepeper, hazelnoten en caramel is dat ook. De koffie en thee worden aangevuld met lekkernijen. Bij het buitengaan komt de kok nog een praatje maken: hij blijkt even sympathiek als getalenteerd. Enkele dagen later zullen we zijn plannen voor een heus theaterrestaurant in Gent lezen in de krant. Iets om naar uit te kijken!

www.aardsparadijs.be

Onze score: this is heaven
Bediening: aardig
Omgeving: stijlvol
Prijs: high


Geen opmerkingen:

Een reactie posten