zondag 9 december 2012

Restaurant Schatteman (Hertsberge)

Het is een plotse opwelling en vooral heel veel goesting in exclusiviteit en lekkers die ons doen besluiten om nog snel een tafel te reserveren bij Schatteman. Eenmaal aangekomen klinken we met het huisaperitief (een Cardinal op basis van cassis met een Beaujolais Morgon 2007) en een glas champagne.

De eerste amuse is een heerlijk cakeje van rode biet gevuld met een crème van makreel. Het vegetarisch alternatief is eenzelfde cakeje dat in plaats van makreel, toetsen knolselder meekrijgt. We blijven het fantastisch vinden dat de vegetariër hier steeds zo in de watten wordt gelegd. Bij de amuses zien we voorts nog een creatie met Parmezaanse kaas, de gekende en geliefde pickles, en een minitaartje van krokante ui en prei. Top.

Aan tafel wordt voor de alleseter de fantastische Laurent Miquel Viognier Vérité uit de Languedoc geschonken die we herkennen van de vorige keer en die toen ook al zoveel indruk had gemaakt. De wijn moet het gerechtje met rauwe makreel vergezellen waarvan we het accompagnement herkennen: van de fijne creatie van butternut en pistache mocht de vegetariër immers de vorige keer al proeven. Aan de andere kant komt een elegant soort stoofpotje van winterse groentjes (raapjes, aardpeer, ...) aangevuld met een jus die werd gemaakt van de bloemetjes van de aardpeer. Lekker. Heerlijke wijn ook hierbij: Bogle, een Californische Chardonnay.

Daarna komt aan de ene kant de haas met raapjes die ietwat later nog wordt aangevuld met een heerlijke ragout van de haas. Fantastisch. Aan de andere kant komt eekhoorntjesbrood met peterseliewortel. Ook dat wordt nog aangevuld met een heerlijke puree. Subliem. Een kruidige Madrileense rode wijn en een Almanegra Malbec uit Argentinië vullen prima aan.

Wanneer Marieke met een gigantische kaaskar afgereden komt, kan de ene kant van de tafel niet weigeren. Er worden een vijftal kazen gekozen en we bestellen er graag een glaasje Madeirawijn bij. We krijgen twee proevertjes van het huis Barbeito, en de Madeira van 1978 is werkelijk hemels (kan ook moeilijk anders want het is ons geboortejaar). De andere kant laat de kaas voor wat het is en laat zich verrassen door een creatie van peer. Allebei worden we daarna nog getrakteerd op een lekker yoghurtdessertje dat smaakt naar snoepjes.

Bij onze thee vissen we nog wat lekkere zoete hapjes uit de koekentrommel. Een leuke afsluiter van een heerlijke avond. Hier komen we zo snel mogelijk terug.

www.restaurantschatteman.be

Onze score: this is heaven
Bediening: hartelijk
Omgeving: stijlvol
Prijs: high


1 opmerking: