vrijdag 5 oktober 2012

Finess (Oostende)

Ons eerste bezoek was een meevaller van formaat geweest. De finesse van de gerechtjes had erg veel indruk gemaakt en we wilden hier dan ook zo snel mogelijk terug. Dat gebeurde, en ook de tweede keer waren we opnieuw erg onder de indruk geweest. Bij het tweede bezoek hadden we prompt plannen gesmeed om eens met z'n allen hiernaartoe te gaan. En zo geschiedt vanavond: we zijn hier voor de derde keer maar voor het eerst met zijn zessen om verrast te worden in deze veelbelovende plek.

Er wordt heerlijk gestart met een biertje Finesse dat met zo'n naam hier heel goed lijkt te passen. Aan de andere kant zien we nog cava, een picon witte wijn en een pintje. Ook de versnaperingen mogen er wezen met de olijven, chorizo en nootjes.

Als je met meer dan vier personen komt eten, word je vriendelijk verzocht om bij de keuze van de gerechten zoveel mogelijk hetzelfde te kiezen. In ons gezelschap niet gauw een makkelijke opdracht, maar vandaag slagen we wonderwel in de oefening.

De meesten rond de tafel gaan voor het mosselstoofpotje met wortelmousse, brokjes wortel en prei. Helaas valt dat nogal tegen. Het gerecht is veel te zout en daarom een echte misser. Later zullen we leren dat het de ansjovispasta was die voor de zoute 'toetsen' zorgden. Zoute maar vooral foute toetsen dus.

Aan de andere kant doet het bordje met geitenkaas het veel beter. Stilistisch herkennen we de stijl zoals bij onze eerste kennismaking: erg mooi en elegant gepresenteerd krijgen we bavarois en schuimpjes van geitenkaas, gelei van rode biet met ook echte stukjes biet, en een tapenade van tomaat. Niet alleen mooi maar ook lekker.

De Pouilly Fuissé die onze dorst lest, verwent onze tong en geest. We moeten evenwel twee schoonheidsfoutjes opmerken bij de bediening van de wijn: de gastheer laat de tweede wijn niet proeven en schenkt gewoon de glazen bij om daarna de fles niet koel te houden waardoor de wijn naar het einde toe zijn fris aroma zal verliezen.

De eend met appel en peer overtuigt niet helemaal. De eend is erg lekker bereid maar de chutney prikkelt iets te veel op de tong met zijn ietwat overgeparfumeerde toetsen.
Al zijn aan tafel de meningen verdeeld, is wat ons betreft de zalm ideaal gegaard. De toefjes hazelnootcrème zijn echter érg geconcentreerd van smaak en de zalf van bloemkool smaakt iets te zout. Enthousiaster zijn we over de bijzonder lekkere boterjus die we zonder verpinken helemaal zouden kunnen uitlepelen.

Bij de desserts zien we opnieuw twee verschillende keuzes verschijnen. Het nagerechtje met ijs van peperkoek op een creatie van peer en chocolade is top. Aan de andere kant komt de 'koffie, whisky en room' en krijgen we een verrassend bordje met de ingrediënten van een Irish Coffee op een eigenzinnige manier vertaald: een bavarois van Irish Coffee, zalfjes whisky, wolkjes room en wat chocoladecrumble. Origineel.

Bij de echte koffie krijgen we nog een mousse van chocolade en appelsien en een schijfje broodpudding.

Waren we de vorige keren dolenthousiast, keren we vandaag met een dubbel gevoel naar huis terug. Finess kan beter dan vandaag, daar zijn we zeker van.

www.restaurantfiness.be

Onze score: quite okay
Bediening: sympathiek
Omgeving: gezellig en origineel
Prijs: mediumGeen opmerkingen:

Een reactie posten