dinsdag 7 augustus 2012

Aneth (Brugge)

Nog steeds onder het motto ‘er is er eentje jarig’, trekken we eropuit. Het is al enkele jaren geleden dat we nog eens naar Aneth zijn geweest. We koesteren er goede herinneringen aan, en één van onze collega's is er verzot op. Hoogtijd dus om nog eens een bezoekje te brengen aan dit restaurant. We herinneren ons een lekkere keuken, een erg goeie wijnselectie en een ietwat ouderwets maar intiem interieur. Vanavond merken we dat het interieur ondertussen een frisse witte verflaag meekreeg wat het meteen veel strakker en helderder maakt. En mooier. We krijgen een plaatsje bij het raam en dat maakt het extra plezant.

We trappen af met een lekker verfrissende mousserende wijn en we worden al meteen verwend met talrijke lekkere amuses. Er passeert een verse chip met geitenkaas, een koud krokant kazig kroketje, een eitje met truffel en krokante ui, een creatie met tomaat, vis en wasabi, zalm met citroengelei, bloemetjes, kroepoek en uiring, en tot slot nog wat stokvis met espuma. Aan tafel komt ook lekker brood met La Boella, ‘de beste’ olijfolie uit Spanje.

De vorige keer dat we hier tafelden was Hilde Jonckheere nog sommelier. Ze won ondertussen diverse prijzen en mocht zich als 22-jarige beste sommelier van het land noemen. De huidige sommelier wil een spelletje spelen en laat ons eerst raden welke wijn we drinken vooraleer hij zijn geheimen prijs zal geven. Witte wijn in elk geval, daarover zijn we het eens. Maar we beseffen ook dat het niet zo eenvoudig is om er zelf proza bij te verzinnen. Ondertussen komt het eerste gerecht: scheermes met kokkels, krokante wakame, een salade van quinoa, sesam, zure room en mosterdkruid, en een carpaccio van groene en rode tomaat. Een heerlijke start. En de wijn blijkt Domaine Haut Campagnau - Vain de Rû 2010 te zijn. Het lag inderdaad op onze lippen, knipogen we.

Daarna komt heerlijk bereide rog die in zijn dradige textuur avontuurlijk werd aangevuld met grijze garnalen, ansjovis en kappertjes. De sommelier speelt opnieuw hetzelfde spelletje maar we zullen uiteindelijk niet de naam maar vooral de kleur onthouden: een vin jaune die wel iets weg heeft van een droge sherry. Lekker en gewaagd. Ook het vermelden waard: het zuurdesembrood aan de rand met de smout en sal de Añana.

Even overtuigend is het derde gerecht: tarbot van op de grill met Duroc d'Olives (niet bij de vegetariër uiteraard) en een accompagnement waar we verlekkerd op zijn: een mousseline van pickles en bloemkoolroosjes. Een uiterst verfijnde bordelaisesaus maakt het compleet. Van de rode wijn herinneren we vooral zijn aardse smaak.

Als dessert komen perziken in twee bereidingen met frambozen en granaatappel. Hierbij krijgen we nog een live aan tafel bereide mojito en een glaasje zoete wijn. Leuk en lekker. En zelfs daarna worden we nog meer verwend want bij de thee krijgen we cuberdons, macarons, kletskoppen, muntcrumble, crème brulée, oliebollen, een marshmallow op basis van kruiden, een taartje van rabarber, panna cotta en chocolade.

www.aneth.be

Onze score: this is heaven
Bediening: correct
Omgeving: stijlvol gerenoveerd herenhuis
Prijs: high
Geen opmerkingen:

Een reactie posten