woensdag 11 januari 2012

Savarin (Oostende)

De website van restaurant Savarin is al enige tijd ‘under construction’, wat een vernieuwing van kaart doet vermoeden. Niettemin reserveren we met blind vertrouwen een tafel voor de lunch. Een lunchformule zoals voorheen met keuze uit diverse voor- en hoofdgerechten en zelfs keuze voor het dessert is niet meer. De voorgestelde lunch vandaag bevat elementen die niet iedereen kunnen bekoren, dus zoeken we heil in het menu.
Hert, het hoofdgerecht, door vis laten vervangen, is geen probleem. Enkelen onder ons opteren voor vervanging.

We krijgen diverse amuses. Op tafel komen wafeltjes met ham en olijven, alsook grissini met een avocado- en olijfdip.
Op de individuele bordjes ontdekken we ossenstaart met gele wortel, een preisoepje, tartaar van zwaardvis, en tot slot een glaasje met een bereiding van mimolette en biet.
We genieten van ons aperitief en niet in het minst ook van het zicht. Voor sommigen bestaat dit zicht uit een prachtig strand- en zeelandschap, anderen moeten zich tevreden stellen met zicht op collega's en een interieur dat er ook mag wezen.

Intussen is het menu voor ons allen van start gegaan met krab. Het gerechtje wordt vervolledigd door kokkels, een mosseltje, romanesco, selder en wat ijs van groene groenten. Hierbij serveren ze een glaasje Portugese wijn met een evenwichtige en geraffineerde smaak.

Ook de Sint-Jacobsnootjes met een krokant kaaskoekje, een toefje puree van vermoedelijk aardpeer of pastinaak en wat schorseneer is een subliem samenspel. Hierbij worden we opnieuw verrast door een superieure Spaanse wijn, Libalis, met Moscateldruif. We worden meteen bedwelmd door de fruitige geur waar (volgens onze neuzen) nadrukkelijk lychees aan te pas komen. Niet te zoet maar wel met een zachte afdronk. Een ideale wijn bij schaal- en schelpdieren.

Als hoofdgerecht volgt voor sommigen een rozige filet van hertenkalf die sappig en mals bevonden wordt (die carnivoren toch!). Hierbij krijgen ze een Rioja Tempranillo. De viseters blijven in het wit met de Vinus van het huis Paul Mas (Coteaux du Languedoc). De kabeljauw is perfect gegaard en rust op wat prei met een kerriejus. We krijgen apart een schaaltje puree.

Twee zoete dessertjes worden voor een aantal mensen vervangen door één kaasgerecht: 5 soorten kaas met een 10 jaar oude madeirawijn van Vinhos Barbeito. De anderen starten met een eerste zoet dessert: banaanijs, passievruchten, noten en een crumble. Het tweede dessert is op basis van chocolade, maar bevalt iets minder. Bij de koffie worden huisgemaakte zoetigheden gepresenteerd: een pistachetaartje, een praline met zoethout, een madeleintje, een kaneelcakeje en bosbessnoepjes.

Een mooi menu, verrassende wijnen, een onbetaalbaar zicht en een productieve middag. Soms lijkt het leven erg eenvoudig.

www.savarin.be

Onze score: this is heaven
Bediening: oké
Omgeving: stijlvol met zicht op zee
Prijs: high
Geen opmerkingen:

Een reactie posten