vrijdag 18 november 2011

Tête Pressée (Brugge)

"Tête Pressée, daar moet je beslist dringend eens heen", aldus onze enthousiaste (schoon)broer. En dat doen we dus, op deze aangenaam herfstige middag. De 'eettafel', zo heet het restaurantgedeelte, is enkel 's middags open. Aan de raamkant staat een lange houten tafel met hoge stoelen. Voorts is er een rij hoge stoelen langsheen de open keuken.

Wij krijgen een plaatsje naast elkaar met zicht op de inspirerende bezigheid achter de kookplaten. De hoge stoelen blijken best comfortabel. We klinken met een crémant uit de Loire (Chardonnay van het domein Richou) en een glas witte Sloveense wijn. De kaart bestaat uit drie voorgerechten en drie hoofdgerechten waarbij telkens een vlees-, vis- en vegetarisch gerecht wordt aangeboden. De menuformule biedt je een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor 33 euro. Behalve deze optie zijn er ook nog twee suggesties van de chef.

Het voorgerechtje met vis is een aantrekkelijk bord met hondshaai, linzen, bisque en paksoi. De hondshaai zagen we daarnet nog op de kookplaat bereid worden. Ook het vegetarische gerecht oogt mooi: de paddenstoelen (cantharellen) baden in een lekker schuimpje en wordt vergezeld van knolseldercrème en broodkruim.

De ene kant bestelt nog zo'n glas Sloveense wijn terwijl de andere kant opteert voor een Spaanse rioja (Hacienda Grimon). Deze laatste heeft een prachtig kleur en een volle smaak.

Daarna volgen de hoofdgerechten. We herkennen bij elkaar een aantal smaken die in de voorgerechten zaten. Opnieuw een volle smaak bij het visgerecht: een op vel gebakken vlaswijting met wat peterseliewortel, cantharel en zoete ui.
De vegetarische kant krijgt een linzensalade met mini-pompoen, butternut en een bloemkoolcrème.

Omdat we er eigenlijk vandoor moeten, vragen we of we koffie in plaats van dessert kunnen krijgen. Dat lukt niet, zegt ze. Maar de chocoladetaart, die kunnen we wel meteen krijgen. Net daarvoor hoorden we de kok andere klanten met smaak vertellen over zijn chocoladetaarten. Elke week maakt hij een variant. Soms is dat een chocoladetaart met romige Italiaanse kazen, andere keren gebruikt hij kersen, noten en ander lekkers. We kunnen dit dus moeilijk overslaan, en eten nog met smaak maar à la vitesse ons prachtig hoekje taart. En vragen terwijl om een koffie te brengen. Met een overheerlijk huisbereid madeleintje (alleen al voor dat madeleintje moet je een koffie bestellen - ook te koop in de eetwinkel per stuk).

Betalen doe je in de eetwinkel (de traiteur naast het restaurant), waar we meteen opmerken dat er twee glazen teveel aangerekend zijn. Dit wordt met een ietwat flauw excuus rechtgezet, maar we vergeven het hen. Voor één keer.

www.tetepressee.be

Onze score: check this out
Bediening: jong en sympathiek
Omgeving: modern
Prijs: medium1 opmerking:

  1. Blij dat jullie deze eindelijk ontdekt hebben. Het blijft mijn favoriete adres in Brugge, ik vind dat de keuken zowel qua smaak als qua niveau op het nieveau van de Herborist staat. De prijs is echter veel lager omdat het een combinatie restaurant/traiteur is. De chef is héél gedreven, en heeft de stiel geleerd in diverse sterrenzaken.
    Wat betreft de madeleines: beter dan hier vind je ze nergens. Ik woon op fietsafstand van de zaak, en ik stop er dan vaak om madeleines te kopen...
    Dat vind ik eigenlijk leuk: je kan er heerlijke dingen gewoon in het winkelgedeelte kopen.

    BeantwoordenVerwijderen