zondag 27 november 2011

La Tâche (Brugge)

We vieren een verjaardag en klinken op de jaren met glaasjes crémant en het huisaperitief (crémant met de sinaasappelachtige likeur ‘pousse-rapière’). We doen dat meteen aan tafel, want iemand was ons voor in het salon. Er komen enkele amuses om te starten: een pompoensoepje en een brandade van kabeljauw. We vallen niet achterover, maar het huisaperitief is dan weer zo lekker dat alle aandacht daarop gevestigd blijft.

Hoewel we vaker in de problemen raken met huisregels die stellen dat er slechts drie verschillende gerechten per gang per tafel mogen worden besteld, zijn we het deze keer bijzonder eensgezind: om te beginnen kiezen we unaniem voor het gerechtje met hondshaai en paling. Die hondshaai is in het groen, maar dat groen blijkt niet bijzonder van smaak en is eigenlijk ook niet meer dan de wel erg traditionele 'in het groen'-smaak van op de kaai. De paling is gerookt en erg lekker maar ligt op een torentje puree dat evenmin weet te overtuigen. De witte huiswijn (côte de Gascogne) is dan wel verrukkelijk en een aanrader.

We zijn benieuwd naar het hoofdgerecht. Tweemaal werd voor griet gekozen, viermaal voor lotte. De grietfilet zelf is lekker, maar de smaken die de vis vergezellen conflicteren. Zo is er het mosterdsausje dat erg pittig is maar niet te matchen valt met de zoetere pompoentoetsen. De lotte bevalt wel uitstekend: stevige stukjes vis, perfect gegaard, vergezeld van couscous en tempura van inktvis.
Hierbij kozen we een frisse rode Loirewijn (Chinon rouge domaine de la Perrière). Door zijn koele en zachte smaak een uitstekende keuze bij de lotte. Ondertussen is de tafel achter ons duidelijk al los gekomen, ze overstemmen de hele eetzaal en verpesten de kalme sfeer in het restaurant.

Bij het meerkeuzemenu hoort ook nog een dessert. De voorkeuren verschillen hier wel. Er wordt gekozen voor dame blanche (lekker maar helaas geen echte chocoladesaus), een fruitig dessert met sabayon (oké), een creatie van chocolade en sinaasappel, en ten slotte ook nog kaas. Bij de sinaasappel-chocoladecreatie kunnen we het taartje nog appreciëren maar het chocolade-ijs met chili helaas niet. Wie kaas kiest, mag kiezen van de kaasplank. Dat aanbod is traditioneel (chimay, geitenkaas, gorgonzola,…), maar de selectie wordt niettemin gesmaakt.

Afsluiten doen we met thee. En omdat eerder vanavond de porties mooi uitgebalanceerd waren, hoeven we niet met een gevoel naar huis gaan als zouden we te Bourgondisch bezig geweest zijn.

www.latache.be

Onze score: check this out
Bediening: aardig
Omgeving: klassiek
Prijs: medium
Geen opmerkingen:

Een reactie posten