vrijdag 16 september 2011

Notarishuys (Diskmuide)

Er zijn mensen die het niet is ontgaan dat we graag uit eten gaan. Wat aardig dan ook om ons blij te maken met een Bongobon Bib Gourmand als cadeau.

Eén van de opties is het Notarishuys in Diksmuide. De website vertelt ons dat we de bon mogen inruilen voor een menu de compromis: een meerkeuzemenu met drie gangen. Bij reservering moet worden gemeld dat we een bon zullen gebruiken waarbij bovendien ook het reserveringnummer moet worden meegegeven.

De locatie van het Notarishuys is vrij aardig maar de inrichting kan toch een pak smaakvoller. We worden vrij droog ontvangen (we zijn die 'mensen met de bon') en moeten meteen de ingevulde Bongobon afgeven. Alsof we ook niet gewoon voor onze maaltijd zouden kunnen betalen of zo.

We bestellen het huisaperitief: een lekkere crémant met appellikeur. Een serveuse brengt er ons een hapje bij maar als ze ons wil vertellen wat het is, beseft ze plots dat ze het niet weet. Schaapachtig draait ze zich om en holt weg zonder haar zin af te maken. Een simpele 'ik zou even in de keuken moeten checken wat het is want ik ben het vergeten' had de klus kunnen klaren. Het hapje is niettemin erg lekker, een soort roerei met een schuimpje (waarvan we dus nooit zullen weten wat het is). Ook krijgen we koekjes die we kunnen dippen in een basilicum-mascarponemousse. Erg lekker.

Bij onze keuzes uit het menu kiezen we een karafje Nieuw-Zeelandse Marlborough (Sauvignon Blanc). We bestellen ook een Italiaanse rode voor bij het voorgerecht (de ene kant kiest voor ham), maar de sommelier adviseert ons ook hierbij voor wit te kiezen.

Dit blijkt uiteindelijk correct advies. Het glas wit smaakt uitstekend bij de Mangalica ham (een Hongaars varkensras, gedurende 18 maanden gerijpt in Monte Nevado (Spanje)). Ook een genot is de koude bruschetta die hierbij geserveerd wordt met tomaat en look. Het is een raadsel wat dit zo verrukkelijk maakt. Ook de andere kant is enthousiast over het soepje van rivierkreeftjes. Een zacht en rijk smakenpalet met toetsen van venkel en met een melkschuim dat het geheel erg licht doet overkomen.

Als hoofdgerecht kiezen we beide voor de kabeljauw. De ene kant zit alweer te jodelen van plezier, de andere kant is iets sceptischer. De mix van onder meer prei en spitskool overtuigt niet helemaal. Het rösti-achtig broodje met gekonfijte tomaat daarentegen wordt algemeen als heerlijk beschouwd. Misschien maakt de ansjovisboter het geheel wat te zout? Smaken verschillen, zoveel is duidelijk. Ofwel was men op het ene bord te zwierig geweest met de ansjovisboter.

Tot slot is er nog dessert. De crème brulee is lekker, en ook het nagerecht met smaken van poire belle hélène overtuigt. Bijzonder lekker vanille-ijs, en een chocoladetaartje zorgen ervoor dat de behoeften aan zoetigheid mooi ingelast worden.

Bij de thee krijgen we nog lekkere huisgemaakte koekjes. Had de omgeving iets meer stijl vertoond, en had de bediening of ontvangst iets hartelijker geweest, was dit een perfecte ervaring.

www.notarishuys.be

Onze score: check this out
Bediening: droog met fouten
Omgeving: klassiek


Geen opmerkingen:

Een reactie posten