maandag 19 september 2011

Jardin Tropical (Knokke-Heist)

De ene kant van de tafel is jarig en dat moet worden gevierd. Het is de andere kant die de jarige meeneemt naar Jardin Tropical in Knokke. In een strakke en fraaie omgeving krijgen we een plaatsje bij de zitbank. Er komt een champagnekar aangereden waaruit we opteren voor de cava. Op de minuut 33 jaar na het heuglijke gebeuren klinken we met een uiterst elegant glaasje Cava en een vers fruitsap.

Dat we maandag zijn, komt goed uit: Jardin Tropical heeft er op maandag een speciale menuformule voor een sympathieke prijs. Bij reservering werd al meegegeven dat er geen vlees mag zijn, en dat werd niet vergeten. Mooi.

Er wordt gestart met twee amuses. De ene amuse lijkt op de wonderlamp van Aladin; daar zorgt een trucje met droogijs voor. We smaken heel straffe aderkaas die de andere toetsen van bieten en artisjok toch ietwat overstemt. Het mosselsoepje is top waarbij de frisse en pikante toetsen met citroengras voor een Oosterse echo zorgen. Voorts vinden we op de tafel ook heerlijk brood, een ansjovisdip en een schaaltje met olijfolie en een pipetje gevuld met balsamico.

Bij de menuformule hoort ook wijn. Een eerste glas wit is afkomstig uit de Savoie en smaakt heerlijk fruitig. Een prima accompagnement voor het eerste gerecht: een uiterst verfijnde versie van een salade niçoise. Een ‘salade niçoise’ deluxe zeg maar met mooi aan de buitenkant gegrilde plakjes tonijn, zalf van ansjovis en een frisse mix van rauwe groenten. Een geslaagde eerste ronde.

De tweede wijn is een Chenin, Stellenbosch 2010, en kan niet tippen aan zijn voorganger maar is niettemin een lekkere aanvulling bij het hoofdgerecht. We krijgen een pastagerecht als hoofdschotel wat ons eerst enigszins verwondert maar ons al snel weet te overtuigen door zijn uitzonderlijke klasse. Dit is geen doorsnee pasta maar een staaltje topkookkunst met oog voor detail. Een pasta met zeevruchten, mochten we het kort willen houden, maar het fijn uitgekiende smakenpallet met onder meer stukjes gekonfijte tomaat en de espuma in plaats van een obligatoire saus tillen deze pasta tot een meesterwerkje. Zo doen we het thuis niet na.

Aflsuiten doen we met een rodevruchtensorbet met prachtige bosbessen en frambozen, verrukkelijke karamel, witte schuimkoekjes, smaakvolle abrikoosstructuren, en een praliné taartje. Hierbij bestellen we een heerlijk geurende ijzerkruidthee die vergezeld wordt door enkele madeleintjes en pralines.

Een hemelse afsluiter van een top avond. Who doesn't like mondays?

www.jardintropical.be

Onze score: this is heaven
Bediening: veeleer stijf
Omgeving: strak
Prijs: high

1 opmerking:

  1. Ook afgelopen maandag een verjaardag gevierd op deze plek... En het was echt hemels!

    BeantwoordenVerwijderen