dinsdag 26 juli 2011

Le Grillon (Oostende)

Grijs, motregen, een kille lucht. Niet wat je verwacht midden in de zomermaanden. Geen weer voor een barbecue thuis, dus moeten we iets anders verzinnen.

We trekken met zijn vieren naar Le Grillon, waar we hartelijk ontvangen worden. Het lijkt kalm deze avond, maar uiteindelijk zal het restaurant nog vollopen.
Vier verschillende aperitieven komen aan tafel: een picon vin blanc, een kir, een pils en een vers fruitsap. We krijgen er een amuse bij: Italiaanse ham met meloen.

De kaart is traditioneel, en onze keuzes zijn dat ook. We starten met de garnaalsalade die deze keer extra rijkelijk lijkt: veel grote, smaakvolle garnalen, met wat asperges, ei en sla. Een potje mayonaise en cocktailsaus krijgen we er apart bij. De scampi van La Croix met kerriesaus en de gegrilde scampi met 2 sausen zijn onberispelijk. Iemand koos ook voor de Zeeuwse mosselen als voorgerecht. Een iets te groot mosselpotje misschien, maar bijzonder lekker want elke mossel wordt met smaak verorberd.

We drinken hierbij een wijn van de maand. Een elegante Italiaanse wijn (Piemonte van 2009, druif: Arneis) van het wijnhuis Roberto Sarotto. Het is een fleurige, fruitige en frisse witte wijn.

Gelukkig heeft iedereen reuzenhonger en zin, want we weten dat de porties in Le Grillon Bourgondisch zijn. De tongreepjes van het huis (gebakken met garnalen en paddenstoelen) komen net als de tong in twee ronden. De tarbot, die ze op voorhand al presenteerden in zijn rauwe vorm, is heerlijk gegrild en de bearnaise hierbij is lekker romig. En ook op de rog valt niets aan te merken. Deze chef weet hoe hij vis moeten bereiden.

Dessert slaan we over, maar de dames nemen wel de befaamde irish coffee. Live voor ons bereid. We zien hoe de patron met liefde aan de slag gaat. Een geut (allerminst bescheiden) Jameson wordt in een koperen kan verhit. Ondertussen schept hij met precisie een lepel suiker in de glazen. Eens de whisky voldoende heet is, schiet de vlam erin. De brandende whisky wordt in de glazen gegoten en laat zich mengen met de suiker. Voorzichtig wordt er koffie bij geschonken, en als toetje wordt de verse room met de lepel toegediend. Wat ziet dit er geweldig uit, en wat smaakt het hemels! De mannen hebben ongelijk: een deca en een kamillethee kunnen hier niet aan tippen (hoewel ook deze van topkwaliteit zijn). Ze kunnen zich evenwel troosten met een rijk gamma aan versnaperingen: cuberdons, nougat, chocolaatjes, snoepen en pralines met avocado.

www.legrillon.be

Onze score: this is heaven
Bediening: professioneel verzorgd
Omgeving: klassiek
Prijs: high


Geen opmerkingen:

Een reactie posten