zondag 26 juni 2011

Tout à Fait (Maastricht - NL)

We worden vriendelijk ontvangen en krijgen meteen nadat we ons installeerden een aperitief aangeboden: een crémant uit de Bourgogne met drie druiven: pinot gris, aligoté en chardonnay. Deze vlotte ontvangst is erg leuk maar we maken ons toch even zorgen of we hapjes zullen krijgen die niet zullen passen in ons scenario. Bij reservering hadden we namelijk een vleesloos alternatief van het viergangenmenu gevraagd. Alsof hij onze gedachten kon raden komt de ober vertellen dat de kok een aangepast menu voor ons in petto heeft. Of hij de diverse gangen moet voorstellen of we ons willen laten verrassen? Dat laatste zien we wel zitten. Opgelucht van de professionele aanpak, genieten we alvast van enkele amuses: een nieuw maatje, een flan met waterkers en wit tomaatschuim en een gelei van courgette en paprika. Lekker en ook erg esthetisch.

De eerste wijn die ingeschonken wordt, is een Italiaanse witte. Die vergezelt het eerste voorgerecht: een trio van makreel. We proeven heerlijke variaties van licht gegaarde makreel, tartaar van makreel en gelakte makreel. Op het bord vinden we smaken en texturen van zure limoen en komkommer. Een goede start.

De tweede wijn maakt ons helemaal wild. Een Vouvray van het domein Aubuisières. Een uitvoerige uitleg bij de smaken, waarvan we onthouden dat de druif in vulkanische grond groeide. Het tweede voorgerecht is een bereiding van gegrilde Sint-Jabobsnootjes en kreeft met een lookkoekje en een kruidensla. Tijdens ons vooronderzoek kwamen we te weten dat Tout à Fait sinds kort samenwerkt met een herborist die hun dagelijks verse biokruiden levert. Een weetje dat deze kruidensla extra diepgang geeft.

De derde wijn is er eentje uit de grensstreek Oostenrijk-Hongarije (2007, Berthal – Wanriederer). Een fruitige wijn die is blijven rijpen in de fles en mollig is van smaak. Opnieuw zijn we enthousiast over de combinatie met het gerecht: tongschar met delicate elementen van prei en rabarber en een (misschien wat overbodige maar gelukkig lichte) hollandaisesaus.

We krijgen diverse kleine desserts: een praline van aardbei en meldchocolade, een kersentaartje met wat slagroom en een krokantje van chocomousse (konden we dat maar zelf maken!) en een caramelkrokantje met vloeibare chocolade, yoghurtijs en aardbei. Bovenop de hemelse dessertjes krijgen we nog een zoete rosé schuimwijn.

We sluiten de maaltijd af met een kopje camillethee (inclusief zandloper om het trekken van de verse bloemetjes te timen). Hierbij krijgen we elk zeven soorten pralines en drie soorten kletskoppen (met sesam, fondantchocolade, noten en amandel). Dit alles krijgen we amper op, maar de goesting is erg groot waardoor we meer dan tevreden van tafel gaan.
This is heaven. Tout à Fait.

www.toutafait.nl

Onze score: this is heaven
Bediening: attent
Omgeving: modern


Geen opmerkingen:

Een reactie posten