woensdag 18 mei 2011

Le Vieux Castillon (Castillon du Gard – Frankrijk)

We hebben een dagje Nîmes achter de rug en de gps vertelt ons dat er in de buurt enkele sterrenrestaurants zijn. Le Vieux Castillon lijkt onze voorkeur weg te dragen en ligt bovendien op de terugweg. Castillon du Gard is een pittoresk zuiders dorpje op een boogscheut van de bekende Pont du Gard. In de zomer moet deze plek wellicht veel toeristen slikken maar nu lijkt het prachtige dorpje precies voor ons alleen gereserveerd. We lopen eerst nog even het unieke plekje door en zien inderdaad op de uitkijk in de verte de fameuze Pont du Gard. Alles lijkt zo perfect als stonden we in een plaatje.

Le Vieux Castillon is een luxehotel met sterrenrestaurant. We konden eigenlijk op de valreep nog reserveren want we hadden de hele dag naar de fax zitten bellen. De gps was onze engelbewaarder die ons op onze vergissing had gewezen. We worden vriendelijk ontvangen en worden doorheen het mooie hotel geleid naar het terras waar we ons aperitief zullen drinken. Het hele complex lijkt een gerestaureerd kasteeltje te zijn dat her en der ruïne is gebleven. Die authentieke elementen geven de site een uniek cachet mee.

We klinken op al die schoonheid met een coupe champagne (Pommery) en een kir royal. We krijgen er amuses bij die lekker zijn maar voor een plek als deze toch wat karakter missen: een toastje zalmtartaar met citroentoetsen, een ovenkoekje met ham en een erg aardig aardappelkoekje met look.

Na het aperitief krijgen we in het restaurant een mooie tafel toegewezen met zicht op het zwembad dat in een stukje kasteelruïne verstopt zit. De kaart biedt naast enkele degustatiemenuformules ook enkele aantrekkelijke gerechten à la carte. We gaan voor dit tweede scenario en kiezen allebei voor dezelfde gerechten.

Er wordt gestart met een vegetarisch voorgerecht. Dat gerecht biedt seizoensgroentjes van ‘de markt’ en bestaat uit een aspergerisotto, een erwtengazpacho en een schuim van truffel. Top. De wijnkaart had verschillende wijnen per glas aangeboden en hierbij kozen we elk iets anders: syrah aan de ene kant en chardonnay aan de andere.

Als hoofdgerecht komt de langoustine met Oosterse pasta uit de wok. De wok is erg fijn bereid al hadden de beloofde Thaise accenten meer uitgesproken gekund. De smaken moesten geprononceerder en avontuurlijker zijn. De langoustines zijn verpakt in een korstje aardappel en zijn lekker. Echt top zijn de open ravioli met langoustine en frisse Thaise toetsen. Allemaal lekker al besluiten we dat in Vlaanderen een restaurant van deze orde nog beter doet. De wijn is evenwel opnieuw prima: rosé en eenzelfde rood als daarnet.

Als dessert koos de ene kant voor ‘le chocolat’ en de ander voor ‘la banane’. Ondertussen krijgen we alvast een 'wachtdessert': een heerlijk citroentaartje met karamel en sorbet. De (mini) banaan wordt geserveerd met ijs van speculoos, een gebak met toetsen banaan en speculaasijs.
De ober wenst ons ‘bon courage’ bij het serveren van ‘le chocolat’. We begrijpen meteen waarom: op een flinke brownie rust een chocoladebol waarin chocomousse en nog dieper vanbinnen ijzerkruidijs zal blijken te zitten. Het geheel wordt overgoten met ijzerkruidlikeur en wordt geflambeerd. Een waar spektakel al blijkt het toch ook een opdracht om dit avontuur meester te kunnen. Jammer ook dat de likeur de brownie te veel heeft geparfumeerd waardoor het zijn eigen karakter niet prijs kan geven.

Close to heaven deze plek. Zeker de omgeving lijkt de zevende hemel. We mijmeren zelf om hier ooit eens op hotel te zitten. Maar de keuken? Die houden we op een goeie ‘check this out’.

www.vieuxcastillon.com

Onze score: check this out
Bediening: hoffelijk
Omgeving: exclusieve historische locatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten