zondag 30 januari 2011

Mange-Tout (Middelkerke)

Deze middag vieren we een verjaardag. Een feestmaaltijd zien we dan ook volledig zitten en we opteren daarom voor het degustatiemenu in de versie van 5 gangen (95 euro inclusief wijnen).
Omdat we bij reservering al meegaven dat er twee vegetariërs in het zeskoppige gezelschap zijn, werd voor de vegetariërs een op maat gemaakt vis- en vleesloos degustatiemenu voorbereid. De klant staat centraal in de Mange-Tout!

We starten met een glaasje Cava in het salon. Diverse amuses beloven een leuke middag: een tomaatnootje, een krokantje met geitenkaas, een bereiding van Oud Bruggekaas met pickles, een komkommer- en dilleglaasje. Een puntje van kritiek is het gebruik van foie gras: toprestaurants zouden hier het voorbeeld moeten geven en dit product weren.

Daarna schuiven we aan tafel en krijgen we de eerste wijn geserveerd: een Argentijnse Torrontes die perfect past bij het eerste voorgerecht met mozzarella, venkel en aubergine. Een gelijkaardig gerecht met rauwe makreel voor de niet-veggies wordt geserveerd met een Chileense wijn van het wijnhuis Cucao met een dialoog tussen Chardonnay en Marsanne. Dit smaakt naar meer.

Het tweede gerecht voor de vegetariërs is een bereiding van bloemkool, pickles en augurk die wordt vervolledigd met een dragonthee. Bijzonder lekker. Voor de anderen komt een bereiding van huisgerookte zalm, aardpeer en witloof. Ook dit is echt top: de zalm heeft werkelijk een heerlijke smaak. Mijlenver van wat je in de winkel koopt. Hierbij degusteren we een wijn uit de Elzas van muscat en gewurztraminer.

Vervolgens schakelen we over op rode wijn: Gamay Beaujolais van 2009. Een pittige wijn en een perfecte partner bij het derde gerecht: butternut, wortel en graantjes (voor de veggies uiteraard) en voor de anderen buikspek met een accompagnement dat sterk lijkt op het gerecht van de vegetariërs daarnet: pickles en dragonthee. De anderen zijn dus voor niets jaloers geweest. Bovendien blijkt de buikspek een heerlijke zonde.

Le plat suprême tot slot ruikt heerlijk: een knolselderpuree met dooier en zwarte truffel. Voor de alleseters wordt een duifje met wortel, kool en zoethout geserveerd. Dit doen we thuis alvast niet na. Dit gerecht gaat gepaard met een Italiaanse wijn: Aglianico. De druif wordt geteeld in het zuiden van Italië (boven de hak) op vrij hoge hoogte. Hierdoor heeft de wijn een fris en zacht palet.

Voor het dessert opteert iemand voor kaas en krijgt hierbij een Grenache-Syrah wijn. De anderen krijgen twee zoete dessertbordjes: banaan met rozijnenijs en koffietoetsen, en aansluitend een dessert met bloedsinaasappel, cheesecake en vijgen. Ook hierbij wordt nog wijn gesmaakt: een glas zoete Muscat uit Bordeaux om het geheel te vervolledigen.

We sluiten de perfecte middag af met koffie en ijzerkruidthee vergezeld van kleine huisgemaakte zoetigheden.
Wij zullen niet verrast zijn als dit restaurant bij een volgende editie van de Michelingids bekroond wordt met een eerste ster. Dat zou meer dan verdiend zijn.

www.restaurantmangetout.be

Onze score: this is heaven
Bediening: klant is koning
Omgeving: modern

Geen opmerkingen:

Een reactie posten